torstai 31. tammikuuta 2013

Pitäisikö hiusvärien aiheuttamista sairauksista olla huolissaan?

Ei hiusvärejä alle 16 -vuotiaille

Hiusväripakkauksiin on syksystä lähtien painettu varoitusteksti, jonka mukaan aineen käyttöä ei suositella alle 16-vuotiaille. Ketä kiinnostaa? Kampaajille on myös annettu suositus, että alle 16 -vuotiaiden hiuksia ei saisi värjätä. Silti useissa kampaamoissa värjätään nuorten hiuksia. Varoituksista ei piitata. Kyseinen suositus on annettu, koska hiusvärien on todettu aiheuttavan vakavia allergisia reaktioita sekä muita sairauksia, jopa syöpää.

Yle kirjoitti sivuillaan nuorten lisääntyneestä hiustenvärjäyksestä
http://yle.fi/uutiset/nuorten_hiusten_kotivarjays_rehottaa_yha_villimpana/6472822?ref=leiki-es

Mitä muuta hiusvärit saattavat aiheuttaa?

Ylen jutussa keskityttiin vain värien aiheuttamaan allergiaan, ei muihin värien aiheuttamiin sairauksiin. Vuonna 2008 Satu Hassi teki kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle hiusvärien vaarallisuuksista. Siinä mm. viitataan tutkimukseen missä todetaan, että säännöllinen ja pitkäaikainen hiusvärien käyttö saattaa lisätä virtsarakon syövän riskiä.
http://www.satuhassi.net/2008/hiusv%C3%A4rien-aiheuttamat-sairaudet/

Jos hiusvärien käyttö saattaa lisätä virtsarakon syövän riskiä, niin mitä muuta ne saattavat aiheuttaa? Siitä ei valitettavasti löydy vielä tutkimustietoa, sillä hiusvärit ovat olleet käytössämme verrattain vähän aikaa. Hiusvärien vaarallisuudesta kertoo paljon myös se, että kampaajilla todetaan tavallista enemmän keuhkosyöpää, kurkunpääsyöpää, virtsarakkosyöpää ja luuydinkasvaimia.
http://www.tohtori.fi/?page=3509935&id=3009768

Faktaa:

  • PPD:tä eli parafenyleenidiamiinia sisältävät lähes kaikki tummat kesto- ja kevytvärit. Aineen tunnistaminen sisällysluettelosta on vaikeaa, sillä kemikaalilla on useita johdannaisia. 
  • Lievä allergiareaktio aiheuttaa usein kutinaa ja ihottumaa. Vakava allergiareaktio voi turvottaa kasvot, päänahan sekä aiheuttaa vesirakkoja ja hengenahdistusta. 
  • Allerginen reaktio ei välttämättä tule ensimmäisen käyttökerran jälkeen, vaan aineelle voi herkistyä ajan kuluessa. Allergia voi alkaa pikku hiljaa lisääntyvällä kutinalla, tai se voi tulla äkkiarvaamatta valtavalla voimalla. 
  • PPD on kielletty muun muassa Ranskassa ja Saksassa. PPD oli kielletty Ruotsissa ja Suomessakin, vuoteen 1995 asti, jolloin Suomi liittyi Euroopan unioniin. EU-direktiivi kumosi kansalliset rajoitukset. 
  • PPD:tä käytetään myös tummissa hennatatuoinneissa, monissa tekstiileissä sekä kosmetiikassa. 

Vakavia allergisia reaktioita

On siis mielestäni käsittämätöntä, että kosmetiikkateollisuus saa tuotteissaan käyttää aineita, jotka todistetusti aiheuttavat ihmiselle vakaavan sairauden vaaran tai pahimmassa tapauksessa allergisen kohtauksen, joka johtaa kuolemaan. Näin kävi Englannissa 17 vuotiaalle Tabathalle, joka kuoli värjättyään hiuksiaan L'Orealin supermarketissa myytävällä Preference-tuotteella. Vain muutama päivä Tabathan jälkeen sairaalaan kiidätettiin 38-vuotias perheenäiti, joka vaipui koomaan. Hän oli Tabathan tapaan värjäämässä hiuksiaan, kun sydän hengitysvaikeuksien jälkeen pysähtyi.
http://www.iltalehti.fi/kauneus/2011112214801763_ka.shtml

Myös suomessa on viime aikoina raportoitu useita hiusvärin aiheuttamia allergiakohtauksia: http://www.iltalehti.fi/terveys/2012111516320023_tr.shtml

Kyllä, hiusten värjäys on vaarallista. Ihmisten pitäisi olla huolissaan. Myös kampaajien pitäisi olla huolissaan. Kampaajan tehtävä on tehdä asiakkailleen kauniit hiukset turvallisilla aineilla. Kampaajien pitäisi olla huolissaan myös omasta terveydestään.

Onneksi ekologiset ja turvalliset hiustenhoitotuotteet ovat tekemässä tuloaan. Hiuksia voi todellakin värjätä myös turvallisesti hennalla, indigolla, yrteillä ja kaikella muilla ihmiselle varattomilla aineilla. Aivan pian pääset kokeilemaan, miltä näyttää vaikkapa raparperinjuurella ja kamomillalla sävytetyt hiukset. Kunhan ensin hieman itse vielä harjoittelen!

Jos et malta odottaa, niin etsi käsiisi vaikka turvallinen K-Pourkaritén hiusväri. http://www.kpourkarite.com/en/?___from_store=fr

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.