perjantai 1. helmikuuta 2013

Miksi luonnonkosmetiikka on parempaa?

Vaahtoava illuusio 

Shampoot

Shampoon tehtävä on puhdistaa hiukset, ei muuta. Nykyään markkinoilla on tuhansia erilaisin ominaisuuksin varustettua shampoota. On kiiltoa antavaa, korjaavaa, värin ylläpitäjää… kuitenkin pitää muistaa, että shampoo on hiuksissa vain hyvin vähän aikaa. Mikään öljy tai muu hoitava aine ei ehdi siinä ajassa tehdä hiuksistasi säihkyvän sileitä. Sitä paitsi, yksi tippa eteeristä öljyä shampoon joukossa ei tee siitä luonnontuotetta, vaikka shampoonvalmistajat näin yrittävät sinua vedättää. Sitä paitsi, miksi tuhlata shampooseen sitä tippaakaan kallisarvoista öljyä, jos se on muuten täynnä kaikkia ihmiselle ja luonnolle vahingollisia kemikaaleja.

Shampoon pesuteho perustuu pinta-aktiivisiin aineisiin, eli tensideihin. Pinta-aktiivisen aineen tehtävä on väliaikaisesti liittää öljy ja vesi yhteen, jotta rasva irtoaa hiuksesta ja se voidaan huuhdella pois. Shampoo siis puhdistaa rasvan, lian sekä kosmetiikkatuotteiden jäämiä hiuksista. Ihmiset on saatu uskomaan, että vaahto pesee. Se ei todellakaan pidä paikkansa. Mitä vaahtoavampi sampoo, sen voimakkaampi tensidi. Mitä voimakkaampi tensidi, sitä enemmän se ärsyttää ja aiheuttaa allergioita.

Jos shampoopullon tuoteluettelossa on mainittu PEG/PGA tai EDTA tai Sodium Laureth Sulfate (http://kemikaalicocktail.blogspot.fi/2009/01/sodium-laureth-sulfate-saakelin.html), se kannattaa jättää ostamatta. Tietty näiden lisäksi on lukuisa määrä voimakkaita aineita kuten; Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, Sodium Oleth Sulfate… Kosmetiikkateollisuus käyttää näitä aineita, koska ne ovat jopa 16 kertaa halvempia kuin luonnonkosmetiikan käyttämät turvalliset raaka-aineet.

Sertifioitu luonnonkosmetiikka ei käytä mitään vaarallisia aineita. Luonnosta löytyy paljon turvallisia pinta-aktiivisia aineita kuten; kookosöljystä saatu Cocoglucoside ja sokeripohjainen Alkyylipolyclukoside sekä kaikista miedoimpiin lukeutuva Sodium Cocoyl Glutamate.

Mistä näistä kaikista sitten ottaa selvää? Jos kiinnostusta riittää, voi tuotteen aineosat tarkistaa Rita Stiensin nettisivuilla olevalla INCI haulla, joka löytyy osoitteesta:
http://www.cosmetic-check.com/inci_gb.html

Helpoin tapa välttää vaarallisia kosmetiikan raaka-aineita on käyttää Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Oikeanlainen hiusten pesu auttaa hiuspohjan ongelmissa.

Sopiva shampoon valinta hiustyypin mukaan. Jos päänahkasi on kuiva tai jos peset hiuksiasi kovin usein, sinun pitää valita todella hellävaraisesti pesevä shampoo. Jos hiuspohjasi on rasvoittuva, voisi ajatella, että pitää käyttää voimakkaasti puhdistavaa shampoota. Tämä ei kuitenkaan ole järkevää, sillä kovakourainen käsittely ärsyttää hiuspohjaa hetkellisen kuivumisen jälkeen vain tuottamaan talia entistä enemmän. Ihon ja hiuspohjan moniulotteisen luonteen eri puolten huomioon ottamiseksi shampoosta rakennetaankin seos ainepohjasta, rasvatasapainoa ylläpitävistä aineista, joiden tarkoitus on palauttaa tasapaino tensidien kuvattavan vaikutuksen jälkeen, sekä erilaisista vaikuttavista aineista.

Kuiville hiuksille sopivia luonnonmukaisia hoitavia aineita:
 • Pantotenoli, auttaa kosteuden säilyttämiseen
 • H- vitamiini (biotiini), hiusten ja kynsien todellinen kaunistaja (maito, munankeltuainen, hiiva) 
 • Yrttiuutteet (nokkos-, kehäkukka uute)
 • Silkkiproteiinit, muodostavat suojaavan kerroksen hiuksen ympärille ja parantaa kammattavuutta.
 • Sokerijuurikkaasta saatava betaiini sopii hyvin kuivien hiusten hoitoon 
Rasvaisille hiuksille:
 • Parkkihappo eli tanniini, karheuttaa hiuksen pintaa ja estää niitä liimaantumasta kiinni toisiinsa 
Hilsettä vastaan: 
 • Furmaliinihappo, eräs hedelmähappo, auttaa sienien aiheuttamiin ihotulehduksiin ja on sen vuoksi hyvä keino hilseilevän päänahan kuitnaa aiheuttavia mikrobja vastaan. 

Entäs sitten hoitoaineet?

Hoitoaineiden kehittelyssä on menty jo tähtitieteellisiin saavutuksiin, jos on luottaminen valmistajiin. On korjaavia, kiillottavia, tuuheuttavia, ja vaikka mitä. On pikahoitoa, tehohoitoa, hiuksiin jätettävää ym. Tosiasia on, että pikahoito ja tehohoito ovat melkeinpä sama asia, tehohoito on hiuksissa yleensä vain kauemman aikaa ja näin vaikuttaa paremmin.

Jotta hius ”näyttäisi” paremmalta, siihen pitää saada muodostettua pintaan kalvo. Ongelmaraaka-aine hoitoaineissa onkin juuri kalvonmuodostajat. Kalvon tehtävä on tehdä hiukset kiiltävämmän näköisiksi, se ei hoida hiuksia terveeksi. Haaroittuneet hiukset eivät todellakaan kasva enää yhteen! Normaalikosmetiikassa käytetään autoteollisuudelta ylijäänyttä maaöljyä eli parafiiniä, keinotekoisia silikoniöljyjä ja kvartäärisiä ammoniumyhdisteitä eli kvatteja, sekä eläinperäisiä öljyjä. Ja näitä käytetään, koska ne ovat halpoja.

Luonnonkosmetiikassa käytetään kalvonmuodostajana uusiutuvia kasviperäisiä raaka-aineita, kuten vehnänalkio-, soija- ja kookosöljyä sekä kassiaa (trooppinen kasvi) ja hennauutteita.

Kotihoidossa voit kokeilla vaikka erilaisia kylmäpuristettuja öljyjä hiusten hoidossa. Esimerkiksi kookosöljy on ihanteellinen keveytensä puolesta. Voit lämmittää kohmean öljyn vesihauteessa ja levittää hiuksiisi jo ennen saunaa. Antaa vaikuttaa pitkään. Pesu on helppoa niin, että lisäät shampoota suoraan öljyn päälle ja vähä vähältä lisäät vettä ja vaahdotat öljyn pois. Muista käyttää erittäin mietoa shampoota!

4 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoista asiaa!

  VastaaPoista
 2. Eikös vaan ollutkin! Pistää miettimään mitä päähänsä laittaa :D

  VastaaPoista
 3. Mikä olisi hyvä "seos" joka antaa kiiltoa ja tekee hiuksista hyvän näköiset? Mielellään helppo ohje.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tosi helppo ohje: Yksi kananmuna, vispaa rakenne rikki ja laita joukkoon luomujugurttia. Voit laittaa myös pikkusen hunajaa. Laita shampoopesun jälkeen hiuksiin ja anna vaikuttaa väintään vartti, huuhtele pois ja hiukset kiiltää:)

   Poista

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.