maanantai 4. maaliskuuta 2013

Oletko varma mitä perusvoiteesi sisältää?

Arja-täti on nyt erittäin vihainen! 

Silloin reilu 20 vuotta sitten ei puhuttu parabeeneistä. Ei paljon mistään muustakaan kosmetiikan käyttämästä raaka-aineesta, mutta keskitän vihani nyt näihin, jo onneksi monien tunnistamiin kosmetiikkateollisuuden lempilapsiin eli parabeeneihin.

Erilaisia parabeeneja:
  • Metyyliparabeeni (C8H8O3) eli metyyli-p-hydroksibentsoaatti, CAS-numero 99-76-3 ja E-koodi E 218. 
  • Etyyliparabeeni (C9H10O3) eli etyyli-p-hydroksibentsoaatti, CAS-numero 120-47-8 ja E-koodi E 214. 
  • Propyyliparabeeni (C10H12O3) eli propyyli-p-hydroksibentsoaatti, CAS-numero 94-13-3 ja E-koodi E 216. 
  • Isopropyyliparabeeni (C10H12O3) eli isopropyyli-4-hydroksibentsoaatti, CAS-numero 4191-73-5. 
  • Butyyliparabeeni (C11H14O3) eli butyyli-p-hydroksibentsoaatti, CAS-numero 94-26-8. 
  • Isobutyyliparabeeni (C11H14O3) eli isobutyyli-4-hydroksibentsoaatti, CAS-numero 4247-02-3. 
Erittäin monet päivittäistavarakaupoissa ja apteekeissa myytävistä kosteusvoiteista ja kosmetiikkatuotteista sisältävät parabeenejä. Esimerkiksi Humektan voiteen tuoteluettelo sisältää kahta eri parabeeniä ja sen lisäksi kolme emulgaattorina käytettävää PEG- yhdistettä, jotka valmistetaan syöpää aiheuttavista lähtöaineista jotka voivat muodostaa vaarallisia kaasuja.

Humektan tuoteseloste:
Aqua, Butylene Glycol, Decyl Oleate, Cetearyl Alcohol, PEG-6 Stearate, Apricot Kernel Oil PEG-6 Esters, Glycol Stearate, PEG-32 Stearate, Sodium Cetearyl Sulfate, Methylparaben, Propylparaben


Parabeeneja käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena ja pidentämään tuotteen ikää.
Parabeenit saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa. Ne ovat xenoestrogeenejä. Parabeeni heikentää sperman laatua ja voi aiheuttaa miehillä kivessyöpää ja häiriöitä suvun lisääntymisessä. Naisilla se voi aiheuttaa rintasyöpää. Iholla kosteusvoiteiden parabeenit saattavat voimistaa UV-B-säteilyn haittavaikutuksia.

Jouduin jättämään kampaajan ammatin allergian vuoksi 1993. Allergiatesteissä löytyi PPD ja tioglykolihappo. Käteni olivat vuosi vuodelta menneet pahempaan suuntaan. Ensi lääkärikäynnistä lähtien minulle määrättiin kerta kerralta vahvempaa kortisonia ja tuubi tolkulla Humektania tai muuta perusvoidetta.

Olen tullut siihen tulokseen, että käteni olisivat voineet olla huomattavasti paremmassa kunnossa, jos kortisonilla ei olisi ohenettu jo valmiiksi olematonta käsieni ihoa päästämään läpi järjettömiä määriä parabeeneja, jotka ilmeisesti aiheuttivat käsiallergiani. Silloin jo olisi hälytyskellot pitäneet soida päässä, kun lääkärin ohjeesta, pakon edessä lähdin ”parantamaan” käsiäni etelän aurinkoon. Muutamana ensimmäisenä päivänä tilanne paheni entisestään. Talven keskellä, kilotolkulla parabeenejä käsissäni altistin ne vielä voimakkaalle UV-B säteilylle!

Tämä kuva eivät ole minun käsistäni, mutta voisi olla. Pahimmillaan käsissäni ei olut kuin ohut nahka, joka repeili. Kädet visvasivat ja vuosivat verta. (kuva sivulta terveyskirjasto.fi)

Toisaalta, olen onnellinen, että päädyin silloin ammatista pois, koska kampaajan ammatti on kaikkine kemikaalinensa erittäin syöpäriskinen ammatti. Lue lisää täältä


Tarkista perusvoiteesi tuoteseloste!
Suosittelisinkin atoopikkojen sekä lasten ihonhoitoon perusvoiteita käyttävien tarkistavan että turvalliselta vaikuttava perusvoide ei sisällä minkäänlaisia parabeenejä.

Esimerkiksi Weledan sarjasta löydät lapsille kehitettyjä, tutkittuja ja turvallisia pesu- ja ihonhoitotuotteita.

"Green wash - viherpesua" :(

Varsinaista salapoliisityötä tarvitaan niiden tuotteiden kanssa, jotka mainostavat itseään ”Paraben and Sulfate free”, sillä näissä säilöntäaineina saattaa olla parabeenejä vieläkin voimakkaammin allergiaa aiheuttava kemikaali, kuten metyylidibromoglutanonitriili, joka on orgaaninen halogeeniyhdiste. Orgaaninen halokeeniyhdiste tarkoittaa, että jossain kohtaa niiden molekyylejä on klooria, bromia tai jodia. (Halogenoidut aineet ovat huomattavan allergisoivia, ne reagoivat herkästi ja kudoksiin jouduttuaan voivat hajota, kertyä ja saada aikaan vaurioita).

Mitä perusvoiteen tilalle?

Kookosöljy ja kaakaovoi ovat hyviä vaihtoehtoja, samoin parabeenittomat kosteusvoiteet joita löytyy sertifioidusta luonnonkosmetiikasta.

Jos haluat tarkistaa, mitä kosmetiikkatuotteesi sisältää, niin täältä löydät helpon INCI hakukoneen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.