maanantai 8. huhtikuuta 2013

"Haistamme" myös ihollamme ja aivoillamme

Tee näin; ajattele sitruunaa....... Näe edessäsi halkaistu, mehukas sitruunan pinta. Kuinka siitä tirahtaa ihana pisara. Sen väri ja puhtaus........mieti vielä hetki; sitruuna, sitruuna... 

Mitä tunsit, minkälainen olo sinulle tuli? Arvaanpa; raikas ja reipas ja selkeästi piristyit. Ja nyt vasta ajattelit sitruunaa. Näin meidän aivot toimivat. Aivojen limbinen järjestelmä muistaa kuvittelemamme asian/esineen tuoksun ja liittää siihen jonkun muistiimme tallentuneen tunteen, tarpeen tai muun olotilan.

Kun nenääsi häivähtää vaikka hississä tuttu partaveden tuoksu Sinun tulee yhtäkkiä ikävä isäsi, joka vuosikymmenet käytti juuri tuota samaa tuoksua. Kun haluat olla lämpimän sensuelli, valitset juuri sen tuoksun, joka saa oman rakkaasi tunteet lämpiämään.Essential – eteerinen – elämälle välttämätön.

Eteeristen (eli haihtuvien) öljyjen yksi vaikutus perustuu aivojen limbiseen järjestelmään. Määrätyillä tuoksuilla saadaan määrättyjä tunnereaktioita aivoissa. Esimerkiksi makean eksoottinen, myös lemmenkukkana tunnettu ylang ylang on omiaan herättämään rakkautta, empatiaa ja seksuaalista mielenkiintoa.

Aromaattiset tuoksut vaikuttavat meihin myös hengityksen kautta imeytyen keuhkojen kautta verenkiertoon sekä ihon kautta liuotettuna toiseen öljyyn (älä koskaan käytä eteeristä öljyä suoraan iholle, jos et tunne vaikutuksia). Iholla ja hengitettynä ne imeytyvät osaksi verenkiertoon ja osaksi niistä tulee hermoston kautta neurologinen impulssi aivoille. Näin eteeriset öljyt viestittävät elimistölle miten reagoida esim. virkistyäkö vai rentoutua.

Eteeriset öljyt ovat kasvirauhasten tuottamia haihtuvia, tuoksuvia öljyjä. Vaikka niitä nimitetään öljyiksi, niiden varsinainen koostumus ja tuntuma ei ole öljymäinen vaan hyvin kevyt ja nopeasti haihtuva. Ne eivät liukene veteen, mutta ne voidaan helposti sekoittaa kasviöljyihin sekä alkoholiin. Eri eteerisiä öljyjä voidaan sekoittaa keskenään tietyn tehon tai tuoksu-yhdistelmän aikaansaamiseksi.

Eteeriset öljyt erotetaan puhtaiden kasvien hedelmistä, kukista, lehdistä, rungoista ja juurista vesihöyrytislaamalla tai kylmäpuristamalla. Uskotaan, että kasvista erotetut kasvia parantavat ja kasvin elämää ylläpitävät öljyt voivat auttaa myös ihmistä omilla ominaisuuksillaan. Eteerinen öljy on aito, kun se on saatu yhdestä kasvilajista, siihen ei ole lisätty mitään kemiallisia jatkeita, eikä sitä ole standardoitu lisäämällä tai poistamalla aineosia. Synteettisesti valmistetuilla ”eteerisillä öljyillä” eli hajusteilla ei ole samoja terapeuttisia vaikutuksia kuin aidoilla eteerisillä öljyillä.

Aidossa eteerisessä öljyssä pitää olla merkinnät: 100% eteerinen öljy / laatu / kasvitieteelinen nimi / alkuperämaa

Malttia matkaan, yksi kerrallaan tutuksi.

Voit käyttää eteerisiä öljyjä tuoksulyhdyssä tai vaikka kevyessä hieronnassa itselle tai ystävälle. Koska öljyt ovat erittäin voimakkaita vaikutuksiltaan, sinun pitää tutustua jokaiseen öljyyn huolellisesti. Öljy pitää aina sekoittaa pohjaöljyyn kun sitä käytetään iholle. Jo yksi tippa eteeristä öljyä sekoitettuna 10ml:n esimerkiksi hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä riittää.

Eteeriset öljyt ovat erittäin tehokkaita myös hiusten ja päänahan hoidossa. Pari tippaa rosmariiniöljyä intialaisen päähieronnan pohjaöljyyn sekoitettuna on tehokas apu hilseiseen päänahkaan. Teepuuöljy parantaa tulehduksia. Laventeliöljy tasapainottaa talineritystä, geranium ja frankinsensi hoitaa kuivia hiuksia.

Siispä sen lisäksi, että aivosi stimuloituvat oikealle tunnetasolle ja saatat saada apua vaikkapa kuukautiskipuihin, saat myös apua hiusten ja päänahan hoitoon. Tietenkin öljyjä voi käyttää myös ihovoiteissa, suihkusaippuoissa, tuoksupussissa, lyhdyissä… Eteeristen öljyjen maailma on erittäin mielenkiintoinen mutta myös todella valtava. Onneksi on netti ja siellä hyviä sivustoja!

Hyviä öljyjen vaikutuksista ja käyttöohjeista kertovia sivustoja löydät esimerkiksi:
Energiakeskus Indigo

Ruusupuu

Tuoksuvaa matkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.