torstai 11. huhtikuuta 2013

Öljyhoito kotikonstein ja oliiviöljyn uskomattomat hoitovaikutukset.

Tiesitkö, että voit hoitaa hiuksiasi ja ihoasi ihan samalla öljyllä, mitä käytät ruoanlaitossa?

On olemassa lukuisa joukko erilaisia öljyjä, joilla on valtavasti erilaisia vaikutuksia kehomme, ihomme ja hiustemme hyvinvointiin. Kun ekokampaaja tekee öljyhoidon, hän valitsee öljyistä juuri kulloinkin sopivimman vaihtoehdon. Kaikki hoidoissa käytettävät öljyt ovat kuitenkin ehdottomasti luomulaatuisia ja neitsytöljyjä eli mekaanisesti kylmäpuristettuja.

Näin teet öljyhoidon kotona 

Jos hiuksesi ovat likaiset tai niissä on paljon muotoilutuotteita, niin pese hiukset alle, varsinkin jos hierot. Hieronnan avulla päänahka lämpiää ja saat öljyjen tehoaineet paremmin käyttöösi. Levitä öljyä maltillisesti hiuksiin ja päänahkaan, ruokalusikallinen riittää. Hiero kevyesti päänahkaa ainakin sen verran että tunnet lämpöä.

HUOM! Kun poistat öljyn hiuksista, niin laita shampoo suoraan öljyn päälle. Hiero shampoo hiuksiin ja lisää vähä vähältä vettä ja näin emulgoi öljy pois. Voit pestä uudelleen shampoolla jo on tarve. Hoitoainetta ei välttämättä tarvita.

Tässä muutamia helposti saatavilla olevia öljyjä, joita sinäkin voit käyttää kotona:
  • Rypsiöljy sopii hyvin hoitamaan päänahan ärsytystiloja, hilsettä ja jopa haavaista ihoa. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan rypsiöljyllä on samanlaiset vaikutukset ihoärsytyksiin kuin hydrokortisonilla! 
  • Safloriöljy sisältää runsaasti linolihappoa eli se kosteuttaa. 
  • Seesamöljy lämmittää ja se sisältää luonnollisen aurinkosuojan. 
  • Vehnänalkioöljy sisältää E-vitamiinia, lesitiiniä, ja karotiinia. Öljy hoitaa hyvin arpia ja ihorevähdyksiä. Tekee ihon pehmeäksi, sopii myös käsittelyille hiuksille. 
  • Oliiviöljy sisältää E-vitamiinia joka lievittää ja hoitaa tulehtunutta ihoa. Öljy vaikuttaa positiivisesti verenkiertoon hieronnassa. On tutkittu auttavan: reumakipuihin, venähdyksiin, hermosärkyyn. 
Nämä kaikki ovat siis öljyjä, jotka löytyvät yleensä ruokakaupoista. Luonnon omia lääkkeitä, joita ei tule käytettyä muuta kuin ruoanlaittoon.

Kerron nyt omasta lempparistani; Oliiviöljy, oliivin kultainen mehu!

Parhaat oliiviöljyt ovat neitsyt- ja ekstra-neitsytoliiviöljy, joilla ei ole paljon eroa:

Ekstra-neitsytoliiviöljy
Ekstra-neitsytoliiviöljy on korkealuokkaista oliiviöljyä, joka on puristettu oliiveista mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla korkeintaan 0,8%.

Neitsytoliiviöljy
Neitsytoliiviöljyon korkealuokkaista oliiviöljyä, joka on puristettu oliiveista mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla korkeintaan 2%.

Kun puhutaan ”tavallisesta” oliiviöljyistä, ne saattavat olla kemiallisesti puristettuja, mukana myös oliivin kivi. Lisäksi puristuskertoja on voinut olla monta. jos ajattelet, että oliivit on puristettu kemiallisesti, kuumenettu ja vielä puristettu ym., voit ymmärtää, että niissä öljyissä ei enää ole vitamiineja, antioksidantteja eikä muitakaan oliiviöljyn terveellisiä ominaisuuksia.

Paras tapa löytää hyvä oliiviöljy on maistaminen.

Osta yksi hyvä neitsytoliiviöljy (esim. Terra Kreta tai Konossos) ja vertaa sitä halpaan, tavalliseen oliiviöljyyn.

Kaada öljyä ruokalusikkaan, nuuhki tuoksua sekä pullossa että lusikassa ja paina se mieleesi. Sipaise lusikasta hiukan suuhusi tai kasta valkoista leipää öljyyn. Maiskuttele.

Kaada sitten lusikasta öljyä suuhusi reilusti, pyörittele sitä hetki suussa kaikkialla ja anna maun kehittyä. Avaa huulia ja vedä suun kammioon ilmaa hampaiden välistä, maistele makua ja anna öljyn hitaasti valua kurkkuun. Se saattaa yskittää, mitä ei lainkaan pidetä pahana asiana. Oliivinöljyjen tuntijoilla on tapana puhuakin "yhden, kahden tai kolmen yskän" oliiviöljyistä. Happoisuutta pitää öljystä löytyä, mutta se ei saa olla liiallista. Kun oliiviöljy on tuoreen vihreää ja hyvää, se maistuu kevyesti ruoholle.
(Lähde: http://www.knossos.fi/neitsytoljy_ja_muut_oliivioljyt.html)

Ruohonmakua ja kuumotusta kurkussa

Kun maistat lusikallisen hyvää oliiviöljyä sellaisenaan tunnet hetken kuluttua pientä pippurista pistelyä kurkunpäässäsi. Tämä on yksi hyvän oliiviöljyn merkki ja pippurista tunnetta kurkunpäähän antaa muun muassa aivoille hyvää tekevä oleocantal satojen muiden hyvien ainesosien kanssa. Lisäksi hyvästä ja tuoreesta oliiviöljystä tulee mieleen raikas kasteinen nurmikko.

Kreetalainen oliiviöljy luokitellaan useissa yhteyksissä laadultaan maailman parhaaksi. Sitä on puristettu Kreetalla jo 5000 vuotta.
Öljyn korkeaan laatuun vaikuttaa lähinnä kaksi päätekijää, yhdessä lukemattomien muiden osatekijöiden kanssa.

1. Kreetalaiset oliivipuut kasvavat lämpimässä ilmastossa, jolloin talvikauden pakkaset eivät pääse vaurioittamaan niitä. Oliivipuita viljellään noin 700 metrin korkeuteen. Oliivipuu vaurioituu merkittävästi jo -10°C lämpötiloissa.
Espanjassa ja Italiassa sekä pohjoisessa Kreikassa oliivipuut altistuvat huomattavasti enemmän kylmille säille.

2. Kreetalainen viljelijä valmistaa itse öljyn ja myy sen. Suurissa tuotannoissa, joissa oliivit poimitaan jättiviljelmiltä koneellisesti tai pienviljelijät myyvät oliivit valmistajille, oliivi ehtii usein hapettua siirron ja varastoinnin aikana. Kreetalla oliiviöljypuristamoita on runsaasti ja öljy saadaan tehtyä tuoreista, vastapoimituista oliiveista.

Oliiviöljy sisältää mm. antioksidantteja, A, D, K ja E vitamiineja ja karetoneideja:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=536&lang=fi

Kuusi hyvää syytä nauttia oliiviöljyä

1. Oliiviöljyssä on paljon tyydyttymättömiä rasvoja ja antioksidantteja ja sen on todettu estävän ja vähentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja eräisiin syöpiin.

2. Tutkimukset ovat osoittaneet, että runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja sisältävä ruokavalio voi estää muistin heikkenemistä.

3. Oliiviöljy sisältää A, D, K ja E vitamiineja, jotka auttavat suojautumaan vapaita radikaaleja vastaan ​​jotka aiheuttavat solujen hapettumista. Oliiviöljyn vitamiinit suojaavat ihoa ennenaikaiselta vanhenemiselta.

4. Oliiviöljy toimii luonnollisena ibuprofeiinina. Se sisältää oleocanthalia, jolla on anti-inflammatorisia vaikutuksia (tulehdusta ehkäisevä tai lievittävä). Oleohantaalia sisältävä oliiviöljyn tunnistat siitä, että maistettaessa öljyä, kurkun takaosassa tuntuu lievä polttava/kuumottava tunne. Oliiviöljy lisää veren virtausta ja auttaa oleochantalin avulla vähentämään hengityselinsairauksien, kuten astman vaikutuksia.

5. Oliiviöljy sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten polyfenoleita, E-vitamiinia, klorofylli ja karotenoideja. Antioksidantit ovat avainasemassa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja suojaamaan kehoa.

6. Sen lisäksi että oliiviöljy maistuu hyvältä, se voi parantaa seksielämääsi. Oliiviöljy yhdessä omega3:n kanssa ​​on osoitettu parantavan verenkiertoa, mikä auttaa erektion saamisessa ja pyrittäessä orgasmiin sekä naisilla että miehillä.

Täältä lisää tutkimustietoa: http://kreeta.info/extra/ruoka/oliivi%C3%B6ljy/tutkimustietoa

Oliiviöljyn säilytys ja säilyvyys

Jokaisella öljyllä on oma jähmettymispisteensä. Hyvä esimerkki on kookosöljy. Kookosöljy on meillä suomessa yleensä jähmettyneessä muodossa, koska se muuttuu juoksevaksi vasta +24 asteisena.

Jos oliiviöljyä (tai mitä vain öljyä) pidetään jääkaapissa, se jähmettyy. Muuttuu kyllä takaisin juoksevaksi huoneenlämmössä eikä öljy siitä pilaannu, mutta oliiviöljyä suositellaan käytettävän huoneenlämpöisenä. Jähmettyneenä hyvän öljyn pinnalle nousee pieni keltainen helmirivistö, jossa vitamiinit ovat. Jähmeää öljyä sisältävästä pullosta ne tulevat ulos ensimmäisessä kaadossa. Öljy muuttuu kuitenkin jälleen homogeeniseksi lämmetessään huoneenlämpöiseksi. Paras paikka säilyttää oliiviöljyä on ruokakaappi, sillä öljy ei kestä valoa. Tästä syystä tuottajamaissa laatuöljyt pakataan metallikanistereihin tai tummiin pulloihin. Korkki on syytä pitää suljettuna, sillä öljyyn tarttuu makuja ulkopuolelta, vaikkei öljy olisikaan hajun lähteisiin suorassa kosketuksessa.

Oliiviöljy sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat oliiviöljyä säilymään kauan käyttökelpoisena. Esimerkiksi Kreikassa oliiviöljypulloon painettava viimeinen myyntipäivä on noin 14 kk pullotuksesta ja 18 kk sadonkorjuusta. Avatussa pullossa säilytetty oliiviöljy on käyttökelpoista vielä vuoden kuluttua viimeisen myyntipäivän jälkeen, jos sitä on säilytetty huoneenlämmössä ja valolta suojattuna mutta korkki päällä.

Jäikö jotain kertomatta? Jos ei, niin mukavaa maisteluhetkeä oliiviöljyn parissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.