sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Nokkonen, nokkonen näytä voimas!

Nokkonen sisältää kuituja flavonoideja  parkkiaineita, orgaanisia happoja ja histamiinia. Vitamiineista: A, B ja C. Mineraali ja hivenaineita todella paljon; 100g tuoretta nokkosta sisältää mm. kaliumia 670 mg, kalsiumia 590mg, kromia 18μg, kuparia 270μg, magnesiumia 86μg sekä rautaa 4,4μg

Miksi et siis tutustuisi paremmin tähän mahtavaan terveyspommiin!

Jos kärsit heinänuhasta ja vastaavasta oireilusta nokkonen nostaa kehon ärsytyskynnystä pykälän pari ylöspäin; kestät hieman enemmän ennen kuin yliherkkyytesi alkaa oireilla. Heinänuhasta ja astmasta kärsivien kannattaa kerätä nokkosen latvoista lehdistä tai vihreistä siemenistä tehtyä teetä joka päivä huhtikuusta lokakuuhun.

Nokkonen on yleisesti vahvistava yrtti. Se vie pois väsymystä, sekä fyysistä että psyykistä. Nokkonen vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja alentaa hieman verensokeria. Vahvistaa maksaa ja munuaisia joten siitä on apua myös joihinkin ihottumiin ja sienitauteihin. Myös nivelkipuihin on säännöllisestä nokkosen nauttimisesta apua.

Nokkosen juuri on virtsaa ajava sekä virtsarakkoa vahvistava eli erittäin hyvä virtsatievaivoihin, miehillä se auttaa eturauhasvaivoissa.

Nokkosen siemenet, 1-2rkl päivässä syötynä vahvistavat munuaisia ja lisämunuaisia. Auttaa uupumuksessa ja burnoutissa, väsymyksessä ja uupumuksen tuomassa libidon häviämisessä. Nokkonen kuuluukin näin sinne makuuhuoneen lääkekaappiin oliiviöljyn viereen :)
Siemenet auttavat myös heikkoon keskittymiskykyyn ja yleiseen levottomuuteen.

Nokkoslettuja, njam

Keräyksestä; älä kerää navettojen tai tunkioiden läheisyydestä etkä tietenkään teiden varsilta. Paras paikka on kuiva kasvupaikka. Rehevissä paikoissa kasvavissa nokkosissa on enemmän nitriittejä, mutta jo paikka on puhdas, niin voit kerätä nokkoset kolmen aurinkoisen päivän jälkeen. Aurinko nimittäin kuluttaa nitriitit pois.

Kerää nokkosia alkukesästä, kun ne ovat pieniä ja tee niistä tuoreena mahtavia herkkuja! Kerää nokkoset hanskat kädessä, liota 10 min kylmässä vedessä, näin pääset eroon nelijalkaisista ystävistä. Tämän jälkeen laita vesi kiehumaan ja upota kuumaan veteen pienissä erissä pariksi minuutiksi, poltinkarvat ovat näin tuhoutuneet, varret vaalentuneet ja lehdet tummuneet. Hienonna keitetyt nokkoset hyvin ja käytä heti tai pakasta pienissä erissä keitinliemellä peitettynä. Lisää vielä viimeiseen keitinveteen annos nokkosta ja keitä 10 min. näin saat hiuksia vahvistavan huuhteluhoidon; siivilöi ja huuhtele hauteella ainakin 15 kertaa. Hiukset vahvistuvat, kasvavat nopeammin ja saavat loistetta! Voit tehdä hauteesta myös virkistävän kylvyn jaloillesi. Nokkoshaude pehmentää jalkojen ihoa ja elvyttää tehokkaasti verenkiertoa. Hauteessa voi hoitaa myös sormien kynsiä. Sormen päät upotetaan veteen. Hautomisen jälkeen (n. 10 min) voi vetää hieman kynsinauhoja varovasti taaksepäin ja rasvata sormet.

Niistä keitetyistä ja hienonnetuista nokkosista voit sitten tehdä pinaatin tavoin aivan mitä vain; lisää lettutaikinaan, sienikeittoon, munakkaaseen, savukalapiirakkaan… siis ihan mihin vain, mielikuvitus auttaa tässä! Myllyn paras nokkosletturesepti

Kerää ja kuivaa

Jos haluat nokkosia talveksi, niin kuivaa. Kerää juhannuksen jälkeen kun nokkonen jo kukkii. Kerää erikseen vihreäsiemeniset latvat nipuiksi ja n. 10cm tyvestä ylöspäin lehtivarret nipuiksi. Näin saat erotettua kuivatuista oksista siemenet erikseen ja lehdet erikseen. Roikota niput kuivaan sisätilaan ja anna kuivua kaikessa rauhassa niin, että ne rapisevat eli aivan kuiviksi. Jos niihin jää kosteutta, ne voivat talven aikana homehtua. Kuiva nokkonen on hyvä säilyttää paperipussissa tai laispurkissa.

Nokkonen, vahvistusta hiuksille

Ekologisissa hiushoidoissani käytän nokkosta vahvistamaan hiusta ja poistamaan hilsettä

Nokkonen edistää päänahan pintaverenkiertoa, jolloin se hoitaa hiuspohjaa poistaen hilsettä ja vahvistaen hiusten kasvua. Se myös vähentää rasvoittuvuutta sekä vahvistaa tumman ja punaisen tukan omaa väriä. Nokkonen ei sovi hauraaseen vaaleaan hiukseen, koska lehtivihreä voi hieman värjätä hiusta. Kasvivärissä nokkonen antaa hieman tummuutta.

Osa tiedoista on ammennettu yrttiterapeutti Henriette Kressin erittäin mielenkiinoistelta yrttiluennolta Prakticum 18.5.2013. Kiitos Hetta, avasit uusia ovia!

2 kommenttia:

  1. oletko kerännyt nokosia kaunkin .millaisia käsineitä käytät kun keräät nokosia

    VastaaPoista
  2. Käytän verenpainelääkettä(exforge),söin ruokalusikallisen kuivattuja nokkosensiemeniä muutaman kerran keitossa.Verenpaine romahti ja sain rytmihäiriöitä.Ei sovi verenpainelääkkeen kanssa.

    VastaaPoista

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.