maanantai 3. kesäkuuta 2013

Hyi hyttysiä!

Suojauduin kyllä todella tarkasti aamulenkille lähteissä, mutta meinasin kyllä tehdä metsätiellä uukkarin. Niin mielettömästi on hyttysiä. Jostain raosta ne aina löytävät sen kohdan, jossa juuri ei ole myrkkyä. Auts!

En löytänyt mitään tietoa siitä, mitä hyötyä noista itikoista on. Tietääkseni edes yksikään eläinlaji ei ole riippuvainen hyttysistä ravintona. Tautejakin ne levittävät. Silti niitä on ja ne ovat valtavan ärhäkkkäiti juuri nyt.

Jos joudut hyökkäyksen uhriksi, niin onneksi kutinaan löytyy helposti, halvalla ja läheltä apu.

Kahmaise tukku vesiheinää, kyllä sitä joka paikassa kasvavaa matalaa rönsyheinää. Katkaise siitä juuret ja mullat pois, ettei tule kuorinta samalla. Pakkaa piukaksi mytyksi ja hiero heinästä vihreä mehu kämmenien välissä. Sivele mehulla puremakohtaa ja ihanaa; kutina häviää hetkessä! (kuva Henrietta Kress)

Noista kaupan hyttyskarkotteista en oikein tiedä. Aikamoisia kemikalicoktaileja taitavat olla. Kokeilin itse äsken sekoittaa minttu –eteeristä öljyä ja kookosrasvaa. Ei ne nyt ihan niin kiinni käyneet, mutta en ihan heti sitä hyväksi mainitsisi. Täytyy käydä katsomassa mitä esimerkiksi Frantsilan tuotteista löytyy.

Teepuuöljy, sitronella ja piparminttu ovat siis eteerisistä öljyistä ne, jotka karkoittavat hyttysiä ja muita itikoita.

Kutinatonta kesää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.