maanantai 1. heinäkuuta 2013

Siankärsämö, salaperäinen superyrtti

Siankärsämö (Achillea millefolium)
Juuri nyt, heinäkuussa, alkaa siankärsämön kukintakausi. Odota silti vielä hetki ja kerää vasta kun valkoisissa kukinnoissa näkyy keltaiset heteet, silloin siankärsämö on ”kypsää”.

Siankärsämöä on vanha rohdoskasvi, jota on käytetty kaikkeen mahdolliseen kaikkialla, missä sitä esiintyy. Oikea superyrtti!

Miten käytät:
Tee: 1-2 tl kuivattua tai pari nuppua tuoretta, 2 dl kiehuvaa vettä. Kaada vesi yrttien päälle ja anna hautua 10 min, siislöi.

Keite: 2 tl kuivattua tai reilu kourallinen tuoretta kukkaa, 2,5 dl vettä. Laita yriti ja vesi kattilaan, kiehauta. Anna hautua 10 min.

Kylpy: 2-3 kourallista kuivattua tai n. litra tuoretta kukkaa, 1 litra vettä. Laita vesi ja yriti kattilaan, anna kiehua 10 min. Siivilöi ja lisää neste kylpyyn, lisää vettä riippuen onko kokovartalo- jalka- vai istumakylpy.

Siankärsämö (Achillea millefolium)

Siankärsämötee:

Käytä tätä yrttien aatelia nyt tuoreeltaan teehen; jos olet syönyt liikaa kesän herkkuja (edistää ruoansulatusta), jos sinulla on kuumetta ja se ei millään laske (edistää hikoilua).
Siankärsämö vahvistaa maksaa ja auttaa hormonitasapainoon eli epäsäännöllisiin kuukautisiin ja verenvuotoa tyrehdyttävät aineet auttavat liian runsaisiin kuukautisiin. Tee auttaa myös valkovuotoon. Ulkoisesti käytettynä tee auttaa ihon haavoihin, ihottumiin ja akneen.

Siankärsämöllä on diureettisia vaikutuksia, joten siitä on apua pitkäaikaisen virtsatietulehduksen hoidossa. Henriette suosittelee tähän vaivaan myös sokerin syönnin rajua vähentämistä ja lisäksi muutaman viikon ajan karpalo- tai puolukkamehua, jonkun malvan lehdistä tehtyä teetä sekä maitohappobakteereja antibioottien vahingoittaman suoliston vahvistamiseksi. Lisäksi voi ottaa esim. kuismaa, kehäkukkaa tai lutukkaa.
Linkki: http://www.yrttitarha.fi/kanta/lutukka/

Ota Siankärsämöhaude mukaan saunaan, jos kiukuttaa muukin kuin peräpukamat tai hidas hiustenkasvu. 

Jalkakylpy: 2-3 kourallista kuivattua tai n. litra tuoretta kukkaa, 1 litra vettä. Laita vesi ja yriti kattilaan, anna kiehua 10 min. Siivilöi ja lisää neste kylpyyn, lisää vettä sen verran vettä, että jalkaterät peittyvät. haudo 15-20 min. ja kaikki kiukku on tiessään. Viimeistele rentouttava yöuni kupillisella kamomillateetä, johon voit vielä sekoittaa kanervankukkaa ja humalan vihreää käpyä.

Samainen kylpy auttaa myös peräpukamiin eli vähän enemmän vettä vannaan ja istahda nauttimaan! Tehosta hoitoa juomalla 3-4 kuppia teenä sekä lisäämällä liikuntaa; kävelyä ja saksiliikkeitä jaloilla.

Yrtti auttaa myös hiustenkasvuun. Hiero keitettä päänahkaan joka päivä ja kuuntele kuinka karvat kohisten kasvavat!

Hammaskeijun pika-ase! 

Jos hammassärky iskee: laita noin 5-senttistä siankärsämön juuripalaa kipeälle puolelle ja pureskele sitä auki. Pidä suussa kunnes särky häviää, sylje pois. Kun särky tulee takaisin, parin kolmen tunnin päästä, laita uusi juuripala samaan kohtaan, pureskele taas auki ja pidä siinä kunnes särky häviää. Koska hammassärky aina iskee perjantai-illalla, jolloin ei ole toivoakaan hammaslääkärille pääsystä, tarvitaan niin monta juuripalaa että pärjää maanantai-aamuun saakka, silloin pääsee hammaslääkärin vastaanotolle.
Linkki: http://www.henriettesherbal.com/blog/siankarsamo.html

Taistelu flunssaa vastaan. 

Siankärsämöä kannattaa kerätä kuivumaan talven varalle. Ennen flunssa-aaltoa kuurina se vahvistaa valkosolujen hyökkäysalttiutta eli vahvistaa immuniteettia ja teenä tietenkin lämmittää ja haihtuvat höyryt tuhoavat taudinaiheuttajia.

Älä käytä siankärsämöä, jos olet allerginen pujolle. Älä käytä ainakaan raskauden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ja maltillisesti muutenkin.
Jos käytät liikaa siankärsämöä voit saada huimausta tai päänsärkyä, vähennä käyttöä.

Suurin osa tämän blogin opeista on noukittu Yrttiterapeutti Henriette Kressin luennolta ja kirjoista. Yhdysvalloissa yrttiterapeutiksi opiskellut Kress on alkanut keräämään laajaa yrttitietouttaan jo lapsena iso-äitinsä opeissa Suomen luonnossa. Kress on maailman laajimman ilmaisen yrttisivuston luoja (http://henriettesherbal.com), sekä kirjoittanut monta yrttikirjaa.4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista tietoa :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! En ollut aiemmin kuullut, että siankärsämö ei sovi pujosta oirehtivalle. Ajattelin kokeilla sitä tänä kesänä uudestaan, mutta enpäs kokeilekaan... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on paha pujoallergia. Käsittelin kuivattuja kukkia niin pitkään, että nenä meni tukkoon ja alkoi vuotaa.
   Otin allergialääkkeen ja pesin käteni. Tuuletin asunnon huolella.
   En koske tänä kesänä enää kukkiin. Laitan ne alkoholiin ja uutan tipoiksi. Siedätän tällä ensi talvena pujoallergiani pois!

   Poista
  2. Käytän kuivattuja siankärsämön kukkia teejuomaan. Olen erittäin allerginen pujolle, mutta allergiaoireita en ole saanut juomasta. En saanut myöskään haavavoiteesta, jonka tein kärsämön kukista ja bebanthen salvasta.

   Poista

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.