lauantai 24. elokuuta 2013

Ekokampaaja on erikoistunut oman osaamisensa voimalla


Avoin kirje kampaajille.

Jos olet kampaaja ja luet tätä, toivon että luet kirjoitukseni avoimin mielin. Tämän kirjoituksen ei ole millään tavalla tarkoitus arvostella ammattiasi, sillä minä itsekin olen kampaaja ja rakastan ammattiani. Tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus avata mitään juupas – eipäs keskustelua vaan tarkoitus on selventää joitain ekologisesta hiustenhoidosta vallalla olevia vääriä väitteitä. Hillitse siis kiukkusi, jota kirjoituksen saattaa sinussa herättää (niin kuin kirjoitukseni aina) ja lue loppuun asti.

Miksi ihmeessä perinteiset kampaajat nousevat valtavaan vastahyökkäykseen, kun kuulevat sanan ekokampaaja. Tai lukevat juttuja ekologisesta hiustenhoidosta?

Kyse ei kuitenkaan ole mistään muusta, kuin että kampaaja joka ei ole voinut enää allergiansa tai herkistymisensä vuoksi jatkaa perinteisillä menetelmillä rakastamassaan kampaajan ammatissa, etsii tuotteet, joilla voi jatkaa työntekoa. Moni siirtyy luonnnontuotteisiin myös omaan arvomaailmaansa tukeutuen sekä terveempää työympäristöä etsien.

Moni tälläkin hetkellä työskentelevä kampaaja taistelee mm. käsi-ihottuman tai keuhko- ja muiden työperäisten oireiden kanssa, mutta pitää lujasti kiinni harhaluulosta, että ammatissa ei ole mitään terveydellisiä vaaroja. Tokihan me kaikki tiedämme, että kampaamokemikaalit ovat erittäin voimakkaita ja jos niiden parissa työskentelee vuodesta toiseen suojaamatta itseään, tulee varmasti ongelmia jossain vaiheessa.
 Allergialiiton sivuilla on lisää tietoa hiusvärien vaaroista: Hiusvärit ja niiden vaarat

Ekokampaaja on siis kampaajaajaksi valmistunut ammattilainen, kuten muutkin kampaajat, mutta hän on päättänyt erikoistua. Ekokampaajakoulutus on 10ov pituinen, erittäin kattava koulutus, joka suoritetaan ammattiopisto Prakticumissa, Helsingissä. Ekokampaaja ei siis itse keksi esimerkiksi yrttejä ja muita vaikuttavia aineita, joita hän käyttöönsä ottaa. Toki koulutus vaatii valtavasti työtä ja motivaatiota oppia uusia tapoja ja tuotteita, koska maailma on täynnä kasveja ja joita jotkut muut ovat tutkineet ja niitä tutkimuksia me käytämme hyväksemme. Emme siis itse kerää kasveja käyttöömme, vaan käytämme sertifioituja kasveja, joita ostamme tukusta, joka on rekisteröitynyt luotettavaksi firmaksi. Lisäksi kun tilaamme tukusta, tiedämme kasviemme ja muiden käyttämiemme aineiden alkuperän ja tarkan koostumuksen. Luulo, että keräilemme mitä vain – mistä vain - on harhaa. Värit joita käytämme, ovat puhtaita kasvikunnan tuotteita ja tiedämme, miten ne reagoivat ihmiseen, hiukseen ja päänahkaan. Toisin voisin sanoa suurimmaksi osaksi kampaajista, jotka luottavat täysin oman tukkufirmansa lupaukseen tuotteesta, jonka koostumuksesta ei ota selvää, eikä sitä, miten se vaikuttaa ihmiseen ja hiuksiin sekä päänahkaan. Perinteinen kampaaja käyttää huomattavasti voimakkaampia kemikaaleja, kuin ekokampaaja ja olen huomannut että kosmetiikan kemian tuntemus monellakin on heikko. Toki kasvien voima on valtava, mutta ekokampaaja tuntee tuotteensa.

Ekokampaaja kouluttautuu nimenomaan hoitamaan hiuksia ja mahdollisia päänahassa olevia ongelmia kuten hiustenlähtöä, hilsettä, talinerityksen tasapainoa ja muita hiuspohjan ongelmia. Lisäksi ekokampaaja voi palvella asiakasta, joka on herkistynyt synteettisille kampaamotuotteille, kuten shampoille, hoitoaineille, hiusväreille ja permanenttiaineelle.

Kuulen usein kampaajien keskustelevan esimerkiksi ekokampaajien väreistä ja huomaan että tietämys ekokampaajan käyttämistä väreistä on vähäinen. Se että joku on keksinyt ääneen sanoa että kasviväri on kemiallinen väri, on vain yritys sekoittaa kuluttajan ajatukset. Kuluttaja ymmärtää puhekielessä sanan kemiallinen tarkoittavan samaa kuin synteettinen ja sitä aito kasviväri ei todellakaan ole. Toki ekokampaaja tietää, että kasvit ovat kemiaa, mutta kuten eräässä blogissani totesin, mennään sitten syvemmälle ja ollaan totuudenmukaisia; kasviväri on energinen väri, koska kaikki loppujen lopuksi on energiaa!

Miksi kaikki kampaamot ovat toistensa peilikuvia?

Kampaaja avaa liikkeen. Asiakasvirta ei tavoita. Hän käy kurkkaamassa mitä naapuri tekee ja päättää että kyllä minäkin osaan. Hän alkaa tehdä naapurinsa näköistä työtä. Miksi ei katsoisi peiliin sen sijaan, että hakee osaamista muualta. Jokaisella meillä on oma osaamisalueemme, tapa tehdä työtä ja oma identiteettimme. Miksi ei voisi miettiä omia vahvuuksiaan ja alkaa kehittää niitä? Miksi hakea naapurin vahvuuksia ja yrittää niittää omaksi vahvuudeksi? Yleensä siinä käy niin, että kaikki mitä tekee, on heikkoa. Ei ole pakko tehdä kaikkia maailman töitä, mitä kampaamossa voi tehdä. Erikoistuminen on myös kampaamoalalla vahvuus.

Ekokampaajuus on nimenomaan peiliin katsomista ja erikoistumista siinä, missä ollaan hyviä. Ekologinen hiustenhoito on yleensä tekijänsä ideologian mukaista, ollaan muutenkin kiinnostuneita kestävästä kehityksestä. Ekokampaajilla on erilaisia suuntauksia, kuten ayurverdia, luonnonvoimat ym. ja jokainen ekokampaaja tekee työtään aivan omalla tavallaan. Jokainen ekokampaamo on täysin erilainen.

Kaikki tiedämme, että kampaamotyö on muutoksen edessä ja suurissa vaikeuksissa. Se saa myös kampaajan varpailleen, sillä muutos pelottaa aina. Muutosvastaisuuden sijaan kannattaisi miettiä tulevaisuutta ja mennä sen mukaan, ei kannata jäädä kiskoille makaamaan, vaan hypätä junaan mukaan ja etsiä itselleen oikea tapa toimia ja oikeat aineet, joilla voi jatkaa ammatissa. Perinteisissä kampaamotuotteissa on myös mahdollista löytää vähemmän voimakkaita ja ärsyttäviä tuotteita.

Käyttäkäämme tämä meissäkin oleva energia itsemme kehittämiseen ja asioiden oikean tolan selvittämiseen. Ei tuhlata energiaa siihen, mitä toinen tekee, vaan otetaan selvää mitä minä itse voisin tehdä omaksi ja asiakkaideni hyväksi.

Erikoisen kaunista syksyä ja avoimin mielin tulevaisuuteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.