sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kampaamokemikaalit aiheuttavat allergiaa.


Olen itse joutunut aikanani luopumaan kampaajan ammatista käsi-ihottuman vuoksi. Silloin, vuosia sitten, ei käytetty hanskoja, ei ollut ilmastoituja kemikaalikaappeja värien sekoittamiseen eikä muutenkaan uskottu tuotteiden vaikuttavan kampaajien terveyteen. Ehdin olla rakastamani ammatin parissa vain 15 vuotta, kunnes jouduin lopettamaan käsiallergian vuoksi. Silloin sanottiin vain, että eivät ne aineet päänahasta läpi mene (Tämän blogin lopussa on juttua allergiastani).  No, onneksi nyt ollaan viisaampia; Tanskassa on tutkittu hiusvärien imeytymistä ja todettu hiuksiin laitettavien kemikaalien löytyvän virtsasta 2 minuutin kuluttua.

Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen sivuilla on kattava juttu hiusväreistä ja niiden vaaroista: https://www.kosmetiikka-allergia.fi/prime_15.aspx

Ei kemikaaleja odottaville äideille!

Tanska on hyvin paljon edellä tutkimuksissaan kemikaalien aiheuttamista sairauksista. Tanskassa mm. on suositus odottaville ja imettäville äideille, että nämä eivät käyttäisi lainkaan kosmetiikkaa. Suomessa ei tietääkseni missään vielä neuvota tulevia äitejä näin. Tanskassa on ruvettu tutkimaan onko kemikaalikuormituksella yhteyttä vastasyntyneiden genitaalialueen kehitysvaurioiden lisääntymiseen, kuten pienillä pojilla virtsa-aukko väärässä paikassa (hypospadia), siittiötason nopeaan laskuun nuorilla miehillä, pienten lasten atopiaan ym. Tanskassa tutkitaan myös kemikaalien vaikutusta yleisen immunitason laskuun ja sitä kautta voimakkaiden kampaamokemikaalien vaikutusta kampaajien allergioihin, käsi-ihottumiin ja korkeaan syöpäriskiin. Lisäksi kampaajat tulevat muita naisia huonommin raskaiksi ja kampaajien lapset syntyvät usein pienempinä ja vastasyntyneillä on enemmän kehityshäiriöitä.

Tutkimukset ovat kesken, toivottavasti tuloksia saadaan pian!
Hiusvärien Parafenyleenidiamini ja muut kampaamotuotteiden erittäin voimakkaat kemikaalit ovat syystäkin tällä hetkellä tutkimuksien kohteena. Hiuksia on värjätty vasta muutama vuosikymmen ja viime vuosina värjäykset ovat räjähdysmäisesti lisääntyneet. Siitä syystä myös vakavat allergiatkin ovat lisääntyneet. Viimeistään nyt pitäisi Suomessakin kiinnittää huomio kosmetiikan sisältämiin kemikaaleihin ja alkaa tutkia niiden todellisia haittoja.

Jos olet kampaaja ja luet tätä, niin suosittelen erittäin vahvaa suojautumista kemikaaleilta. Kun peset hiuksia, sekoitat värejä, levität värejä tai muuten käsittelet miedoksikin sanottuja kemikaaleja, käytä hanskoja! Ja muista, hanskat todellakin pitää olla kunnollisia nitriilihanskoja ja ne pitää vaihtaa aina 15 minuutin välein ja hanskoja ei käytetä kahteen kertaan! Lisäksi vältä hengittämästä voimakkaita kemikaaleja. Alla on vähän tutkimuksia kampaamokemikaalien aiheuttamista haitoista. Toivotaan, että tutkimuksia tulee lisää ja tietoa saadaan lisää!

Kampaajien ammattitaudit ammatista poistumisen syynä
Terveydellisten syiden merkitys ammatista poistumiseen.
Tutkimus- ja kehitystoiminta; Parturi-kampaajien työperäinen astma, nuha ja ihottuma,
ihon ja hengityselinten ammattitaudit, astman ja kroonisen bronkiitin ilmaantuvuus
Toteutusaika 21.1.1994 - 1.12.1996 TIMO LEINO
http://www.tsr.fi/tutkimustietoa/tata-tutkitaan/hanke?h=93260
Parturi-kampaajien ammatista poistumisen riski käsi-ihottuman ja astman vuoksi oli 3,5-kertainen, ranteen ja kyynärvarren rasitusvamman vuoksi 2,7-kertainen ja niska-hartiaseudun ja olkapään sairauden vuoksi 1,7-kertainen kaupan alalla toimineeseen vertailuryhmään nähden. Parturi-kampaajilla atooppinen sairaus lisäsi 20% riskiä ammatinvaihtoon, mutta ei kaupan henkilöstöllä.

Kampaajien terveys
http://yle.fi/vintti/yle.fi/akuutti/arkisto2002/050302_d.html
Astma vaivaa kampaajia. Kampaajilla on viisinkertainen riski sairastua rakkosyöpään

Uusia tutkimuksia kampaajien lisääntymisterveydestä Kampaamokemikaalien muistakin terveysvaikutuksista on saatu viime aikoina uutta tietoa. Amerikkalainen tutkimus antaa viitteitä siitä, että kampaajilla on kemikaalialtistuksen takia viisinkertainen rakkosyöpäriski. Ruotsissa Lundin yliopistossa työ- ja ympäristöterveyden laitoksella tutkitaan sitä, vaikuttaako työstä johtuva kemikaalialtistus kampaajien lisääntymisterveyteen. Ensimmäisten tulosten mukaan näyttää siltä, että kampaajat tulevat hieman muita naisia hitaammin raskaaksi. Raskaaksi tultuaan kampaajilla on 1,4-kertainen riski synnyttää lapsia, jotka ovat vähän ikäisiään pienempiä. Kampaajien lapsilla on myös vähän enemmän kehityshäiriöitä kuin verrokkiryhmässä. Kehityshäiriöiden riski on kampaajien lapsilla tutkimuksen mukaan 30 prosenttia suurempi kuin verrokkiryhmällä.


Syöpä - kampaajan ammattitauti?
http://www.tohtori.fi/?page=3509935&id=3009768
Julkaistu 08.12.2009

Kampaajat sairastuvat moniin syöpiin todennäköisemmin kuin muu väestö keskimäärin. Espanjalaistutkijoiden havainto selittynee vahvoilla kemikaaleilla, joita kampaajat työssään käsittelevät.

Tulosten perusteella on vaikea arvioida, kuinka suuri sairastumisriski käytännössä on, mutta kampaajilla todetaan tavallista enemmän keuhkosyöpää, kurkunpääsyöpää, virtsarakkosyöpää ja luuydinkasvaimia. Myös monet muut syöpätyypit liittyivät kampaamotyöhön, mutta heikommin.

Hiusten värjäyksessä, vaalennuksessa ja muissa käsittelyissä käytettävät kemikaalit on yhdistetty myös muiden sairauksien riskiin. Vuosituhannen vaihteessa tehdyn suomalaistutkimuksen perusteella yli puolet suomalaiskampaajista saa niistä terveyshaittoja. Esimerkiksi krooniset keuhkoputkitulehdukset, astma ja ihottumat vaivaavat monia.

Espanjalaisten tulokset perustuvat 247 tutkimuksen meta-analyysiin.
Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.


Oma allergiani:

Valmistuin Vammalan ammattikoulusta kampaajaksi -79.

Tein kampaamohommia ensin toisen palveluksessa -79 – 83 ja omassa liikkeissäni -83 – 93. Keuhkoputkentulehduksia ym. yskää oli mielestäni joka vuosi, monta kertaa.

Käsieni iho alkoi oireilla 80 –luvun puolivälissä ja paheni todella nopeasti. Lopulta käsissäni ei käytännössä ollut nahkaa lainkaan. Ohut kalvo joka repeili. Varsinkin lomille lähtiessäni kädet pahenivat aluksi. Kävin etelässä, koska loppujen lopuksi ilmasto oli hyvä käsille. Ensin kuljin pari päivää pumpulihanskat ja paksu rasvakerros käsissäni, mutta muutaman päivän kuluessa kädet hieman paranivat. Palattuani töihin homma taas paheni.

Yrittäjänä siirryin enemmän tekemään vain leikkauksia, mutta permanentti- ja väriaineiden jäämät hiuksissa kuitenkin herkistivät lisää. Lääkkeeksi tähän sain ainoastaan vahvaa kortisonivoidetta sekä perusvoiteita, mitkä mielestäni vain pahensivat tilannetta. Lisäksi kemikaalit pääsivät elimistööni hengityksen kautta.

Sen valtavan kemikalikuormituksen vuoksi olin -90 luvulle tultaessa erittäin allerginen myös kaikelle muulle: Siitepölyt (koivu ja pujo) eläimet (kissa, koira, hevonen), ruoka-aineet (sitrushedelmät, pähkinät, katkaravut, kala, kananmuna…). Lopuksi todettiin myös astma.

1993 myin liikkeeni ja kävin allergiatesteissä. Löytyi PPD ja tioglykolihappo. Lopetin kampaamohommat ja uudelleen kouluttauduin ammattiin, jossa ei kemikaleja ollut. Pikku hiljaa kaikki allergiat hävisivät, astma parani ja kädet tulivat kuntoon.

Nyt korviani hieman kutittaa hasselpähkinä, kiiviä en uskalla maistaa, koska se turvottaa nielun. Kissan lähellä en voi olla kauaa, mutta siitäkään ei tule paljon oireita.

Nyt kun luin noita tutkimuksia, niin totesin päässeeni vähällä. En sentään sairastunut syöpään, kun lopetin ajoissa!

Mahtava tunne päästä takaisin rakastaman ammattini pariin. Nyt voin hoitaa asiakkaita jotka ovat itse allergisoituneet kemikaaleille tai muuten kiinnostuneita turvallisemmasta hiustenhoidosta.

Hiukset ovat osa ihmistä, ihminen osa luontoa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.