lauantai 3. elokuuta 2013

Kasviväri ei ole kemiallinen väri, se on energinen.

Tällä kirjoituksella haluan vain oikaista yleisessä puhekielessä esiintyvän sanan; kemiallinen, käytöstä kasvivärien yhteydessä. Jos olet kampaaja, niin muista, kirjoituksessa voi esiintyä sarkasmia, eikä kirjoittaja ole tiedemies, vaan tavallinen kaduntallaaja:)

Olen viime aikoina kuullut julkisesti sanottavan, että kasviväri on kemiallinen väri. Kyllä, toki tiedämme, että se on tieteellistä faktaa. Kaikki olevainen maailmassa on kemikaalia tai vaihtoehtoisesti puhdasta alkuainetta. Jokainen kasvi on kemikaalitehdas minikoossa. Sen solut tuottavat erilaisista kemikaaleista ja alkuaineista erilaisia kemiallisia tuotteita; kuten väriainekemikaaleja, proteiinikemikaaleja jne. Kyllä, siis tähän faktaan nojautuen meidän pitäisi sanoa että kasviväri on kemiallinen väri. Tiedämme, että kaikki olemassa oleva koostuu kemiasta, mutta kun mennään tieteessä vielä syvemmälle, kaikki oleellinen muodostuu energiasta. Jos sanotaan, että kasviväri on kemiallinen väri, niin oikeastaan pitäisi sanoa, että kasviväri on energinen väri.

Kuitenkin se, mitä nimenomaan puhekielessä käsitämme kemiallisella, on ihmisen valmistama, synteettinen, ei luonnollinen ja sitä kasviväri ei ole.

Kun ekokampaaja sanoo, että kasviväri ei ole kemiallinen väri, se ei perustu tietämättömyyteen tai asiakkaan tahalliseen harhaanjohtamiseen. Ekokampaaja on erittäin vastuullinen ja tuntee kaikki omassa käytössä olevat kasvit ja yrtit. Ekokampaaja tutkii kaikkien käytössään olevien tuotteiden ominaisuudet, tuotesisällön ja tuotteiden raaka-aineet ja niiden alkuperän.

Kun ekokampaaja värjää kasviväreillä, hän ei käytä kemiallisesti valmistettuja tuotteita, eli niitä, joissa raaka-aineet eivät tule suoraan luonnosta. Hän käyttää värjäyksessä kasveja, kuten hennaa, cassiaa, indigoa ja katamia. Näitä kasveja sävyttääkseen, hän käyttää mm. raparperia, pakuria, aroniaa, kehäkukkaa, santelipuuta ja lukuisan määrän muita kasveja. Lisäksi kasvivärissä käytetään hoitavilta ominaisuuksiltaan tunnettuja yrttejä kuten kamomillaa, rosmariinia, nokkosta jne. Ekokampaaja on tutkinut ja testannut kaikkien käytössään olevien kasvien ominaisuudet. Hän tiedostaa myös sen, että asiakas voi olla joillekin kasveille allerginen, eikä silloin missään nimessä käytä kyseistä kasvia tai kasvilajia asiakkaalle.

Henna sisältää luonnostaan Lawsonea eli 2-Hydroxy-1,4-naphthokinonia pari prosenttia. Lawsone on hennajauheen vaikuttava aine. Lawsonea voidaan valmistaa myös synteettisesti. Mikäli ainesosaluettelossa lukee Lawsone, eikä Lawsonia Inermis, on kyseessä nimenomaan synteettinen Lawsone, eikä silloin ole kyse aidosta hennajauheesta. Ekokampaaja ei käytä synteettistä hennaa, vaan nimenomaan luonnollista hennaa, jolle ei ole todettu allergioita.

Kasvivärien lisäksi markkinoilla on värejä, joihin on lisätty kasveja. Nämä eivät siis ole aitoja kasvivärejä. Näiden lisäksi on synteettisesti valmistettuja värejä, joita ovat kaikki marketeissa olevat värit ja suurin osa perinteisen kampaajan käytössä olevat värit.

Perinteinen kampaaja käyttää synteettisiä värejä jousta lähes kaikki sisältävät monien muiden allergiaa aiheuttavien aineiden lisäksi parafenyleenidiamiinia, PPD, tai sen johdannaisia kuten paratolueenidiamiinia. Lisäksi värejä voidaan mainostaa parabeenittomina tai ammoniakittomina. Näillä aineilla ei ole merkitystä hiusväriallergian kannata. Ja jos ei käytetä ammoniakkia, käytetään jotain muuta emästä, joka aiheuttaa vielä enemmän ihoärsytystä. Nämä kampaajan käytössä olevat värit eivät eroa markettien väreistä juuri millään tavalla. Ainoa ero on se, että kampaaja kampaaja osaa käyttää väriä oikein, mutta muita eroja tuotteilla ei oikeastaan ole. (http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/10/26/seitseman-harhaluuloa-hiusvareista.html)

Heinäkuussa tuli suositus, että alle 16 -vuotiaille ei myytäisi eikä laitettaisi hiusvärejä. Tämä suositus on saanut monen kampaajan hiukset harmaiksi. Kuitenkin pitää muistaa, että tällä suosituksella yritetään suojella ihmisiä vakavilta allergisilta reaktioilta. Hiusväriallergiat ovat lisääntyneet, kyllä. Niin on lisääntynyt myös hiusten värjääminen. Kun tulin kampaamoalalle vuonna -76, ei silloin hiuksia yleisesti värjätty kuin vasta iäkkäämpinä. Eli peitettiin harmaita hiuksia. Vasta -80 luvun punkmuoti toi hiuksiin värit. Siitä lähtien on hiuksia värjätty kiihtyvään tahtiin ja yhä nuorempina. Lisäksi odottavat äidit värjäävät hiuksiaan väreillä, joiden on todettu imeytyvän elimistöön. Eli tätä nykyä ihmisellä on ainoastaan ensimmäiset muutama elinvuotta ilman hiusvärikosketusta. Toki tämä lisää allergioita ja siitä pitää olla tietoinen ja jos hiuksia värjättäisiin harvemmin, myös allergioita olisi vähemmän. Tanskassa on tutkittu erittäin paljon kosmetiikan aiheuttamia haittoja ihmiselle ja siellä on annettu suositus että odottavat ja imettävät äidit eivät käyttäisi mitään kosmetiikkaa. Mielestäni tämä suositus pitäisi ottaa käyttöön myös suomessa.

Kaikki, mitä laitetaan kosketuksiin iholle, imeytyy elimistöön. Jos näin ei olisi, ei myöskään nikotiini- tai lääkelaastareilla olisi mitään tehoa. Minä, jos joku tietää, että kampaamokemikaalit aiheuttavat vakavia ongelmia ihmiselle.

Värjätään, mutta turvallisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.