perjantai 13. syyskuuta 2013

Miten minusta tuli ekologinen hiushoitaja?


Olen valmistunut parturi-kampaajaksi jo vuonna 1979.

Kampaamoliikkeitä minä perustin kaikkiaan kolme, kaksi Vammalaan ja yhden Huittisiin. Yrittäjänä ja työnantajana kampaamoalalla toimin 10 vuotta. Koulutin muita kampaajia sekä tuntiopettajana ammattikulussa. Kilpailin hiusten parissa menestyksekkäästi kuusi vuotta.

Rakastin ammattiani, mutta allergisoiduin erittäin voimakkaasti kampaamokemikaaleille ja jouduin lopettamaan työni vuonna 1993. Kampaamokemikaalit aiheuttivat myös sen, että olin allerginen lähes kaikelle, siitepölyille, ruoka-aineille, eläimille jne. Sairastuin myös astmaan. Suurin syy ammatista poistumiseen oli käsiongelmat. Niissä ei ollut enää edes nahkaa suojana ja se johtui ilmeisesti shampoiden ym. sisältämästä Sodium Laureth Sulfate yhdistettynä kortisoniin ja perusvoiteiden parabeeneihin.

Kaikki allergiani, astma mukaan lukien hävisivät, kun lopetin kampaajana.
Kouluttauduin toiseen ammattiin, mutta ”takaraivossani” oli aina silta, joka halusi palata kampaajaksi. Kymmenen vuotta kului markkinoinnin parissa. Sitten maailmantalouden heilahtelut veivät työpaikan alta. Jouduttuani työttömäksi jäin miettimään, mitä oikeasti haluaisin tehdä. Alitajunta alkoi suoltaa sinne keräämäänsä aineistoa ja löysin netistä tietoa ekokampaajista. Tiesin, että tämä on minun mahdollisuuteni. Hakeuduin Prakticumiin koulutukseen ja sitä kautta sain mahdollisuuden palata hoitamaan ihmisten hiuksia. Heinäkuussa avasin Poriin ekologisen hiushoitolan Ekoletin.


  
Ekokampaaja on erikoistunut parturikampaaja

Ekokampaaja on parturikampaaja, joka on hankkinut erikoistumisensa ekokampaajan koulutuksesta. Ekokampaajakoulutus on 10ov pituinen, erittäin kattava koulutus, joka suoritetaan ammattiopisto Prakticumissa, Helsingissä http://prakticum.fi/utbildning_och_examina#ekokampaaja tai Savon ammatti- ja aikuisopistossa Kuopiossa: http://www.ekoyrittajat.fi/sites/default/files/Ekokampaaja%20s2013.pdf

Usein syy erikoistumiseen on kampaajan oma allergia synteettisille kemikaaleille. Myös ekologinen arvomaailma on monella kimmoke hakeutua ekokampaajaksi.

Ekokampaajia on tähän asti koulutettu pitkälti yli sata ja ekokampaamoja on ympäri suomea arviolta nelisenkymmentä. Osa ekokampaajista työskentelee tavallisessa kampaamossa, josta on mahdollisuus saada ekokampaamopalveluita.

Täältä löydät lisää tietoa ekokampaajista ja ekokampaajien jäsenyritykset: http://www.ekoyrittajat.fi/ekokampaajat-ekofris%C3%B6r

Käytämme työssämme vain puhtaita luonnontuotteita

Ekokampaamossa työt tehdään pääsääntöisesti ainoastaan luonnon antimilla kuten öljyillä, yrteillä, kasveilla, savella ja merilevällä. Värjäyksissä väreinä käytetään hennaa, cassiaa, indigoa sekä katamia. Ekokampaaja on kouluttautunut hoitamaan hiuksia ja erilaisia hiuspohjan ongelmia. Hoidoissa käytetään puhdistavia savea sekä merilevää jotka syväpuhdistavat hiuspohjaa sekä hiuksen kruunua sekä samalla voimistavat käytettävien yrttien vaikutusta. Ekokampaaja ei itse keksi esimerkiksi yrttejä ja muita vaikuttavia aineita, joita hän käyttöönsä ottaa. Koulutus antaa pohjan laajalle kasvien vaikutusten tuntemiselle, mutta toki kasvien ja yrttien vaikutuksien tunteminen ja omaksuminen vaatii kovaa tutkimista ja työtä. Ekokampaaja ei itse kerää kasveja käyttöön, vaan käyttää sertifioituja kasveja, joita voi ostaa muutamista tukuista.

Ekokampaamossa ei siis käytetä synteettisiä, kemikaaleja eikä hajusteita. Me emme tee permanentteja, koska vielä ei ole keksitty tapaa kihartaa hiusta öljyillä ja yrteillä. Ekokampaajan tavoite on hoitaa hiukset terveiksi ja leikkaukset sekä kampaukset noudattavat luonnollista linjaa. Ekokampaamossa käy asiakkaina ihmisiä, jotka haluavat helpot ja luonnolliset hiukset. Toki värejä on voimakkaitakin, mutta kasviväri on silti aina luonnollinen. Osa asiakkaista on niin allergisia synteettisille kemikaaleille, että eivät voi käydä ns. normaalissa kampaamossa.

Kaikki ekokampaamossa myynnissä ja käytössä olevat kosmetiikkatuotteet ovat luontaistuotteita. Sertifioitu luontaiskosmetiikka on turvallista ja markkinoilta löytyy nykyään toinen toistaan laadukkaampia hiustuotesarjoja. Itse otin käyttööni mielestäni parhaan sarjan Les Is Moren, jossa myös hiusten muotoilutuotteet ovat laadultaan ammattitasoisia. Les Is More, ekoluksusta kampaamoihin ja asiakkaille kotikäyttöön. http://www.greenlips.fi/brand/5/less-is-more

Jos sinua kiinnostaa miksi kannattaa käyttää luonnonkosmetiikkaa, niin täältä löytyy hyvä bloggaus: http://jolie.fi/kauneus/miksi-luonnonkosmetiikka-jolie/

Jokainen ekokampaamo on erilainen. Ekokampaaja toteuttaa omaa näkemystään ja tekee työtä sen kautta, mikä on hänen oma vahvuutensa. On ekokampaajia, jotka ovat erikoistuneet esim. Ayuryerdaan tai sitten ekokampaaja erikoistuu nimenomaan yrtteihin ja tekee enemmän hoitoja. Moni ekokampaaja tekee myös muita luonnonmukaisia hoitoja kuten vyöhyketerapiaa, jäsenkorjausta, ekologisia jalka ja käsihoitoja tai vaikkapa korvakynttilähoitoja. kahta samanlaista ekokampaamoa ei ole, mutta yhteistä kaikille on se, että hoidamme ihmistä luonnollisesti ilman synteettisiä tuotteita ja olemme kiinnostuneet ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Ekokampaamo on siis myös holistinen hoitola.

Hiukset ovat osa ihmistä, ihminen on osa luontoa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostuitko? Jäikö jokin vaivaamaan? Kirjoita kommenttisi tähän.